26 yıl önce yakalanmıştı şimdi Meclis’e çağrılıyor

Dünyanın en kanlı terör örgütlerinden PKK’nın kurucusu teröristbaşı Abdullah Öcalan’ın 15 Şubat 1999’da özel bir operasyon ile Türkiye’ye getirilip İmralı adasındaki hapishaneye konulmasının üzerinden 26 yıl geçti. Bugün “Meclis’e gelsin örgütünün silah bırakması için konuşma yapsın’’ denilen Öcalan, Kenya’daki Nairobi Havalimanı’nda bordo bereliler tarafından düzenlenen operasyonla yakalanıp Türkiye’ye getirilmiş ve yargılama sonucu ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum olmuştu.

Terörist Öcalan’ı yıllarca Suriye’de barındıran Hafız Esad’ın Türkiye’ye yönelik eylem ve söylemleri 1998’de iki ülke arasındaki krizi ileri bir boyuta taşıdı. Dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Atilla Ateş’in 16 Eylül 1998’de Hatay’ın Reyhanlı ilçesinde ve Suriye sınırında “Bazı ülkeler Apo denilen eşkıyayı kendi ülkelerinde barındırıp destekleyerek bizi terör belasına bulaştırdılar. Türk milletinin sabrı tükenmek üzere’’ dedi ve yeni bir sürecin fitilini ateşledi.

Ardından dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in TBMM’yi açış konuşmasında “Tüm uyarılarımıza ve barışçı açılımlarımıza rağmen hasmane tutumundan vazgeçmeyen Suriye’ye karşı mukabelede bulunma hakkımızı saklı tuttuğumuzu ve sabrımızın taşmak üzere olduğunu bir kere daha dünyaya ilan ediyorum” dedi. Bunun üzerine Hafız Esad, Öcalan’ı sınır dışı etti.

ÜLKE ÜLKE DOLAŞTI

Öcalan, PKK’nın sözde Yunanistan temsilcisi Rozalin kod adlı Ayfer Kaya ile Yunanistan’a gitti ancak iltica talebi kabul edilmeyince Rusya’ya gitti. Daha sonra da İtalya’ya gidip iltica talebinde bulundu. Roma’da bir villaya yerleştirildi. 16 Ocak 1999’da yeniden Rusya’ya gitti ardından 31 Ocak’ta Belarus veya Hollanda’ya gitmek için harekete geçti. Ancak her iki ülke Öcalan’a izni vermedi. 1 Şubat’ta Yunanistan’a döndü ve 2 Şubat günü de Kenya’ya giderek Yunanistan Büyükelçiliği’nde kalmaya başladı.

KENYA’DA YAKALANDI

Teröristbaşı Öcalan’ın Kenya’da olduğu ve sığınmak için Hollanda’ya gideceği bilgisine ulaşan MİT ve Genelkurmay Özel Kuvvetler Komutanlığı, operasyon için düğmeye bastı. MİT mensupları ve askeri personel “Muz tüccarı” görüntüsü altında özel bir uçakla önce Uganda’ya 10 gün sonra da Kenya’ya gitti. Hollanda’dan Öcalan’ı almak için gelecek uçak havadayken Türk ekibinin uçağı 2 saat önce Nairobi’ye indi. Kenya’daki Yunanistan Büyükelçiliği’nde saklanan ve Lazaros Mavros adına düzenlenmiş bir Kıbrıs Rum kesimi pasaportu taşıyan Öcalan, Hollanda’ya gideceğini zannederek havaalanına geldi ve Türk ekibin bulunduğu uçağa bindi. Öcalan gözaltına alındı ve uçak da Türkiye’ye doğru yola çıktı.

ECEVİT DUYURDU

Operasyonun başarıyla tamamlanması sonrası Başbakan Bülent Ecevit, sabah saatlerinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Rasim Betir, Genelkurmay Harekat Başkanı Korgeneral Yaşar Büyükanıt ve MİT Müsteşarı Şenkal Atasagun ile birlikte basın toplantısı düzenledi. Saatler 11.00’ı gösterdiğinde yüzlerce yerli ve yabancı gazetecinin önünce şu tarihi açıklamayı yaptı:

GÜÇ BİR İŞ BAŞARILDI

“Bu sabaha karşı saat 03.00’ten itibaren bölücü terör örgütü PKK’nın başı Abdullah Öcalan Türkiye’dedir. Yaptıklarının ve yaptırdıklarının hesabını, bağımsız Türk adaletine verecektir. Bölücü terörle Türkiye’de bir yere varılamayacağını, devletimizle baş edilemeyeceğini artık herkes anlamalıdır. Türkiye’de bu operasyonu bilen sadece 10 yetkili vardı. Genelkurmayımız ile MİT’i kutluyorum. Güç bir iş başarıldı.”

Related Posts

Milyonların gözü Vatikan’a çevrildi! Papa seçimi başlıyor

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Francis’in 21 Nisan günü hayatını kaybetmesi ve 26 Nisan’da düzenlenen cenaze töreniyle son yolculuğuna uğurlanmasının ardından milyonlar, yeni papanın kim olacağını merak ediyor. Tüm dünyadan …

THY ve Rolls-Royce’tan iş birliği

Uçak bakım ve onarım sektörünün öncü şirketlerinden Türk Hava Yolları (THY) Teknik AŞ, önde gelen uçak motoru üreticisi Rolls-Royce’un en büyük motor bakım merkezlerinden birini İstanbul Havalimanı’na kurmak için anlaşma imzaladı.

O ilde taziye yemeği kaldırılıyor

Mardin’de, yakınlarını kaybedenlerin verdiği taziye yemeği geleneğinin kaldırılmasına yönelik valilik ve müftülük tarafından çalışma başlatıldı.

Dışişleri Bakanı Fidan, Hindistan’ın saldırıları sonrası Pakistanlı mevkidaşıyla görüştü

Hindistan’ın Pakistan’a düzenlediği füze saldırıları sonrası Türkiye, İslamabad yönetimi ile ilk teması gerçekleştirdi. Dışişleri Kaynaklarından edinilen bilgiye göre Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Pakistanlı mevkidaşı Muhammed İshak Dar ile telefonda görüştü. İki Bakanın görüşmesinde Pakistan ve Hindistan arasındaki son gelişmeler ele alındı.

Gerilim tırmandı! THY ve Pegasus uçuşları iptal etti

Hindistan ordusunun Pakistan’a yönelik başlattığı askeri operasyonla birlikte güvenlik gerekçesiyle Türk Hava Yolları’nın (THY) İstanbul-İslamabad ve Pegasus Havayolları’nın İstanbul-Karaçi uçakları İstanbul’a geri dönüyor.

Halit Çelenk Hukuk Ödülleri gençlere ithaf edildi

Deniz Gezmişlerin avukatı Av. Halit Çelenk’in 14’üncü ölüm yılında düzenlenen 2025 Halit Çelenk Hukuk Ödüllerinde bu yıl birincilik ödülü, hak mücadelesi veren üniversiteli ve liseli gençlere ithaf edildi.