29 MAYIS İSTANBUL’DA OKULLAR TATİL Mİ 2025? | 29 Mayıs ne günü, resmi tatil mi, ders var mı? İşte tatil bilgisi!

29 Mayıs İstanbul Fethi ve Tatil Durumu

29 Mayıs İstanbul’un fethinde okulların tatil olup olmadığı merak konusu oldu. Türkiye Cumhuriyeti tarihi açısından önem arz eden 29 Mayıs bu sene perşembe gününe denk gelecek. İstanbul’un fethi, çeşitli etkinliklerle de kutlanacak. Dünya tarihinin akışını değiştiren, İstanbul’un fethinin resmi tatil olup olmadığı merak konusu oldu. Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. Peki, 29 Mayıs ne günü? 29 Mayıs okullar tatil mi, ders var mı? İşte, 29 Mayıs tatili hakkında bilgiler.

29 Mayıs Resmi Tatil Durumu

Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. 29 Mayıs resmi tatil olmamaktadır. Bu nedenle 29 Mayıs’ta kamu kurumları çalışmaya devam edecek.

29 Mayıs Okullar Tatil mi?

Kamu ve özel kurumlar resmi tatil dışında mesai içerisinde faaliyetlerini sürdürüyor. 29 Mayıs resmi tatil olmamaktadır. Bu nedenle 29 Mayıs Perşembe günü okullarda eğitim normal saatler arasında devam edecek.

29 Mayıs Tarihçesi

29 Mayıs 1453’te, Sultan II. Mehmed’in komutanlığında 54 günlük kuşatmanın sonucunda İstanbul’un fethi gerçekleşti. İstanbul’un Fethi ile beraber 1500 yıllık Roma İmparatorluğu’nun devamı olan Bizans İmparatorluğu parçalanmış ve kentte Hristiyan dünyasına göç başlamıştır. İstanbul’un Fethi ayrıca Orta Çağ’ın sona erdiği ve Yeni Çağ’ın başladığı gündür. İstanbul’un Fethi askeri tarih açısından da son derece büyük önem taşır. Antik çağlardan o döneme kadar surlar ve kent duvarları, şehirleri işgale karşı koruyan en büyük savunma araçlarıydı. Fakat savaş sırasında karabarut kullanan Osmanlı Ordusu, surları yıkmayı başardı.

Fetih Sonrası İstanbul

Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi’nde yer alan bilgiler şu şekilde: Fetihten sonra imar hareketleriyle çehresi değişen ve yavaş yavaş bir Türk İslâm şehri hüviyetini kazanan İstanbul, tarihî yarımadanın dışına doğru taşmaya başlayarak zaman içerisinde bir imparatorluk merkezinin kozmopolit ve renkli hayatının hâkim olduğu, Avrupa ile Asya arasında Karadeniz’in kuzeyi ile Akdeniz’e açılan deniz ve karayollarının birleştiği, aynı zamanda farklı kültürlerin kaynaştığı bir büyük metropol haline geldi. Bütün bir imparatorluk zamanla İstanbul merkezli bir kültür ve sosyal yapının etkisi altına girdi. Özellikle XVI. yüzyıldan itibaren taşradaki şehir hayatında pâyitahtın mânevî ve kültürel baskısı sürekli hissedildi. Bu durum İstanbul’u bir cazibe merkezi haline getirdiği gibi ekonomik bakımdan da bütün dikkatler buraya yöneldi. XVI. yüzyıldan itibaren imparatorluğun yayılmış olduğu üç kıtanın bütün özelliklerini taşıyan İstanbul, kalabalık sivil nüfusu yanında saray ve görevlilerinin de sivil hayatı doğrudan etkilediği ve belki de bütünüyle saray ve çevresiyle özleştirilen bir şehir olarak anıldı. Hatta adı bile çok defa sadece bu hususiyeti aksettirecek şekilde değişti ve yaygınlaştı. Sarayda bulunan resmî tarihçilerin eserlerinde imparatorluk ile pâyitahtın bu şekilde birbiriyle bütünleştirildiği dikkati çeker. Onların eserlerinde bütün imparatorluğa şehir ve saray zâviyesinden bakış yaygın şekilde yer alır. Siyasî ve sosyal olaylar hep İstanbul merkezli olarak takdim edilir; hânedanla birleştirilmiş bir İstanbul tarihi verilir. Bu bakımdan fetihten sonra meydana gelen sosyal hadiselerle ilgili olarak kaynaklarda bol malzeme bulunmaktadır. Bu kaynaklardaki bilgilere bakıldığında genellikle hadiselerin devlet idarecileri, kapıkulu ve ulemâ üçgeni içinde anlatıldığı görülür; sivil halkın rolü de bu çerçevede geçer. Padişahların cülûsları, vefatları, haftanın belirli günlerinde çeşitli maksatlarla şehre inmeleri, yapılan teftişler, ileri gelen devlet adamlarının faaliyetleri, imar hareketleri, iâşe meseleleri, piyasa hareketliliği, yabancı elçilerin karşılanışı, ordunun sefere çıkış merasimleri, saray kaynaklı olup bütün halkı ilgilendiren şenlikler, tabii âfetler, kapıkulunun yer yer türlü bahanelerle çıkardığı isyanlar belli başlı konuları ihtiva etmektedir.

3 Mart’ta halifeliğin ilgası üzerine İstanbul önce bir pâyitaht, sonra da bir hilâfet merkezi olma özelliğini kaybetmekle birlikte Doğu ve Batı medeniyetlerinin kesişme noktasında, iktisadî bakımdan ve kültür müesseseleri yönünden kalabalık nüfusu ile büyük bir metropol olma niteliğini sürdürdü.

Related Posts

Zilhicce orucu ne zaman tutulur 2025? Zilhicce orucuna nasıl niyet edilir, hangi günler tutulur? Diyanet bilgisi ile zilhicce ayı oruç tutmanın fazileti!

Zilhicce ayını oruçlu karşılamak isteyen Müslüman, oruca niyet ederken dikkat edilmesi gerekenlere yoğunlaştı. Dini günler takvimine göre Zilhicce ayı 28 Mayıs Çarşamba günü başlayacak. “Hac ayı” anlamına gelen Zilhicce hem hac ibadetinin hem de kurban ibadetinin gerçekleştirildiği ay olması nedeniyle İslam dünyasında önem arz ediyor. Diyanet kaynaklarında yer alan bilgiye göre Zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmak müstehap kabul edilmiştir. İsteyen tamamını tutabileceği gibi birkaç gününü de tutabilir. Peki, Zilhicce orucu ne zaman tutulur 2025? Zilhicce orucuna nasıl niyet edilir, hangi günler tutulur? İşte, Zilhicce ayı oruç tutmanın faziletleri ve konu hakkında ayrıntılı bilgiler.

Ertuğrul Özkök | Stefano Ricci: Erkekte kravat ve takım elbise geri döndü

Şu sıralar dünyadaki lüks ürün satışlarının yüzde 75’i orta ve orta gelir düzeylerindeki insanlardan geliyormuş

Avengers hayranlarını üzen haber: Doomsday ve Secret Wars ertelendi

Avengers hayranlarını üzen haber: Doomsday ve Secret Wars ertelendi

Buika ile Kibariye yeniden bir araya geliyor

Buika ile Kibariye yeniden bir araya geliyor

INSTAGRAM SORUN / ARIZA BİLDİRİMİ 19 MAYIS || 24 saatlik veriler yayınlandı! Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var?

Instagram çöktü mü, dondu mu, ne sorun var? Instagram’a giriş ve akış yenilemede sorun yaşayanlar merak içerisinde başta belirtilen sorunun cevabına çevrildi. Hemen belirtelim ki son 24 saat içerisinde büyük bir sorun kaydı yapılmadı. Peki, bugün 19 Mayıs Instagram açıldı mı, sorun giderildi mi? İşte merak edilip araştırılan güncel detaylar ve 19 Mayıs hata tespit raporu grafiği…

Öğretmen atamasından sonra öğrenci kaydı da mülakatla!

İmam hatip ortaokulları, 2025-2026 yılı kayıtları için yönetmeliklere aykırı kafalarına göre yapacakları sınavla zeki öğrenci avına çıktı. 10 yaşındaki 4. sınıf öğrencileri yazılı sınavın yüzde 70 ve mülakatın yüzde 30 puan ortalamasıyla ortaokula kayıt hakkı kazanacak.