Beş maddede Beyaz Saray Zirvesi

Zirve sonunda beş hususun öne çıktığı görülüyor.

Ukrayna ve Avrupa’dan Güvenlik Garantisi Talebi

ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa liderlerinin talebi üzerine “NATO benzeri güvenlik garantileri” sağlayabileceği mesajını verdi; ancak sahada dağıtılacak askeri kuvvetlerin ağırlıklı olarak Avrupalı müttefiklerce karşılanacağını belirtti. Güvenlik garantileri, savaş sonrası Ukrayna’nın güvenliğini sağlamada kilit olarak öne çıktı. Avrupalı liderler, Ukrayna için NATO’nun 5. maddesine (Bir üyeye yapılan saldırı tüm üyelere yapılmış kabul edilir) benzer bir güvenlik garantisinin verilmesini öne çıkardı.

Ateşkes konusunda ayrıştılar

Trump, İngiltere, Fransa ve Almanya liderleriyle bir araya gelerek “ateşkes mi yoksa doğrudan barış müzakereleri mi” üzerinde fikir ayrılığı yaşadı. Avrupa liderleri ateşkesin gerekli olduğunu vurguladı; Trump ise hızlı bir anlaşma önerdi.

Üçlü Zirve Hazırlığı

Toplantı sonrası Trump, hemen ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i arayarak olası bir üçlü zirve (Trump–Zelenski–Putin) için zemin hazırlığını başlattı. Almanya Şansölyesi Friedrich Merz görüşmenin iki hafta içinde yapılacağını açıkladı. Reuters, üçlü zirve için olası adaylardan birinin Macaristan olduğunu belirtti. Reuters’ın aktardığına göre, bu bilgiyi üst düzey bir ABD yönetim yetkilisi verdi. Ancak Kremlin, görüşmeye dair resmi onayını henüz açıklamadı. Macaristan yönetimi yakın zaman önce Uluslararası Ceza Mahkemesi’nin yetkisini öngören anlaşmadan çıktığını ilan etmişti. Bu durum, Putin’in Budapeşte’ye gelmesi önündeki engeli kaldırıyor. Öte yandan Macaristan Başbakanı Victor Orban’ın hem ABD Başkanı Donald Trump hem de Putin ile yakın dostluğu bulunuyor. Ancak Macaristan’ın olası zirve için adaylardan sadece biri olduğu değerlendiriliyor. Zirvenin yapılabileceği noktalardan biri olarak İstanbul’un da adı geçiyor.

Stratejik teşekkür

Zelenski, önceki gergin Oval Ofis görüşmesine kıyasla bu toplantıda Trump’a 11 kez teşekkür etti. Bu tavır, ABD desteğini sürdürme stratejisinin bir parçası olarak değerlendirildi. Toplantıyı “çok yapıcı ve önemli bir adım” olarak tanımlayan Zelenski, güvenlik garantilerinin içeriğinin 10 gün içinde netleşeceğini kaydetti. Avrupa liderleri de barış planının temel direkleri olarak “güçlü savunma”, “birlik” ve “toprak bütünlüğü” vurgusunu öne çıkardı.

90 milyar dolarlık silah alımı

Ukrayna lideri Volodimir Zelenski görüşme sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın, ABD yapımı Patriot hava savunma sistemi alabileceğini belirtti. Bu silah alımının 90 milyar dolar seviyesinde olacağı ve Avrupa üzerinden gerçekleşebileceğini kaydetti. Ukrayna lideri, söz konusu paket kapsamında Washington’ın da Kiev’den insansız hava araçları satın alacağını söyledi.

Related Posts

CHP’den AKP’ye geçen Şehitkamilli Başkanı Umut Yılmaz Erdoğan’a övgü yağdırdı

CHP’den AKP’ye geçen Şehitkamil Belediye Başkanı Umut Yılmaz, “Cumhurbaşkanımızın davası benim de davamdır” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’a övgüler yağdırdı

Kepez’de Emeklilere Özel Sosyal Lokaller

Kepez Belediyesi, emeklilerin sosyal yaşama katılımını artırmak amacıyla hayata geçirdiği Emekliler Lokali projeleriyle vatandaşlardan büyük beğeni topluyor. Varsak ve Dokumapark’ta bulunan lokaller, emeklilerin arkadaşlıklar kurmasına ve stres atmasına olanak sağlıyor.

Gönüllü Gençler Osmaneli’nde Buluştu

Damla Gönüllülük Hareketi kapsamında gençler Osmaneli’nde bir araya geldi, kültürel değerler tanıtıldı.

Otomobil ağaca çarptı: 2 ölü, 1 ağır yaralı

Denizli’de ağaca çarpan otomobilde 2 kişi hayatını kaybetti. Sürücü ise ağır yaralandı.

Spermlere zarar veriyor: Plastiklerdeki tehdit

Araştırmalar, son 50 yılda dünya genelinde sperm sayısının yılda yaklaşık yüzde 1 oranında azaldığını gösteriyor.

Trump: Ukrayna savaşını bitirmek beni cennete götürebilir

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sonlandırmanın kendisini cennete götürebileceğini söyledi. “Mümkünse cennete gitmeyi denemek istiyorum.” diyen Trump, “İyi olmadığımı duyuyorum. Beni en alta” ifadelerini kullandı.