Fareler için VR gözlük geliştirdiler

Fareler İçin Yeni Nesil MouseGoggles Sanal Gerçeklik Gözlüğü Geliştirildi

MouseGoggles, tipik VR başlıklarından farklı olarak, farelerin başına sabit bir platform üzerinde yerleştiriliyor. Gözlükte iki adet akıllı saat ekranı ve Fresnel lensler bulunuyor. Ayrıca farelerin göz hareketlerini ve göz bebeklerinin genişlemesini izleyen bir teknoloji de bu sistemin bir parçası.

Fareler, MouseGoggles ile sanal ortamlarında koşu bandına benzer bir küresel koşu düzeneğinde hareket ederek etkileşim kurmayı hızla öğreniyor. Bu yeni VR sistemi, geleneksel büyük ekranlı VR kurulumlarına kıyasla çok daha etkileyici ve gerçekçi görseller sunuyor. Araştırmalar, farelerin ödül ve tehdit simülasyonlarına daha güçlü tepkiler verdiğini ortaya koydu.

Önceki sanal gerçeklik testlerinde, fareler çevresel ekranlarla oluşturulan görsellerle etkileşime giriyordu. Ancak bu sistemler, farelerin beklenen tepkileri göstermesi için yeterince inandırıcı değildi. MouseGoggles ise farelerin daha doğal tepkiler vermesini sağlıyor. Örneğin, ‘yaklaşan bir yırtıcı’ simülasyonu sırasında fareler sıçrama, hızlarını düşürme ve göz bebeklerini büyütme gibi doğal korku tepkileri gösterdi.

MouseGoggles, farelerin mekansal öğrenme yeteneklerini incelemek için de kullanılıyor. Araştırmacılar, farelere sanal bir pistte belirli noktalarda sıvı ödüller vererek eğitim verdi. Ödül verilmeyen günlerde bile fareler aynı noktalarda ödül bekleyerek öğrendiklerini sergiledi.

MouseGoggles, laboratuvar ortamında daha gerçekçi deneyler yapılmasına olanak tanıyor. Bu da bilim insanlarının farelerin beyin işlevlerini doğal ortamlarına daha yakın bir şekilde incelemesini sağlıyor. Daha uygun maliyetli olan bu sistem, aynı zamanda göz izleme gibi ek özellikler sunuyor.

Araştırmacılar, MouseGoggles tasarımını diğer hayvan türlerine uygun hale getirmeyi ve sanal gerçeklik deneyimine diğer duyuları da eklemeyi hedefliyor. Farelerin karmaşık davranışlarını, motivasyonel durumlarını ve duyusal bilgileri nasıl işlediğini anlamak için bu sistemin geliştirilmesi planlanıyor.

Cornell Üniversitesi’ndeki biyomedikal mühendis Chris Schaffer, “Daha doğal bir beyin işlevi incelemek istiyorsak, davranışsal görevleri mümkün olduğunca gerçekçi hale getirmemiz gerekiyor” diyerek sistemin önemini vurguladı. Araştırmanın sonuçları Nature Methods dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Efsane bilgisayar markası 30 yıl sonra geri döndü!

80’li yıllarda ev bilgisayarı üretimi ile devrim yapan Commodore 30 yıl sonra piyasalara geri dönüyor. Marka retro tarzı bilgisayarları piyasaya sürmek için hazırlanıyor.

S.T.A.L.K.E.R. 2, PS5’e geliyor

S.T.A.L.K.E.R. 2, bugüne dek yalnızca PC ve Xbox Series platformlarında oynanabiliyordu. GSC Game World, oyunun yıl sonunda PlayStation 5’e geleceğini ve PS5 Pro için özel olarak optimize edileceğini duyurdu. Yeni yayınlanan tanıtım fragmanında …

Henüz yola çıkmadan binlerce sipariş aldı: Çinli marka Türkiye’ye giriyor

Son dönemde Türkiye pazarına giren Çin menşeli otomobil markalarına bir yenisi daha ekleniyor. Dongfeng Motor çatısı altında üretilen Forthing markasının ilk teslimatlarının ağustos ayı sonunda başlaması bekleniyor. Henüz satışa sunulmadan 3 bin 487 adetlik ön sipariş alması, markaya yönelik ilginin yüksek olduğunu gösteriyor.

Samsung yeni Galaxy Buds Core kablosuz kulaklığını tanıttı

Samsung yeni kablosuz kulaklık modelini tanıttı. Fiyat performans odaklı olarak tanıtılan cihaz, ilk olarak Hindistan’da satışa çıkacak.

iPhone 17 Pro ve 17 Pro Max modelleri için tasarımı gösteren görseller

Apple’ın eylül ayında tanıtmayı planladığı iPhone 17 serisine yönelik yeni paylaşımlar geldi. iPhone 17 Pro modelleri için tasarımlarını ortaya çıkartan görseller paylaşıldı.

Microsoft’un neden sualtı veri merkezleri var? İşin uzmanları anlattı

Microsoft’un sualtı veri merkezleri projesi Project Natick, teknoloji dünyasında yankı uyandıran bir deney olarak 2013 yılında başladı. Amaç, geleneksel veri merkezlerinin yüksek enerji tüketimi ve çevresel etkilerini azaltarak daha sürdürülebilir …