Kış lastiği uygulaması sona erdi: Cezalar ve ücretler ne durumda?

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği, yolcu ve eşya taşımacılığı yapan araçların kış lastiği takma zorunluluğunu illerin hava koşullarına göre yılın belirli dönemlerinde uyguluyor. Bakanlık, bu yetkiyi valiliklere de devredebiliyor.

KIŞ LASTİĞİ ZORUNLULUĞU UYGULAMASI SONA ERDİ

Bugün (1 Nisan) itibarıyla sona eren Türkiye genelinde 1 Aralık 2024’te başlayan kış lastiği takma zorunluluğu uygulamasında, kurallara uymayan araç sürücülerine idari para cezası kesiliyor.

Kış lastikleri, yaz mevsiminde kullanıldığında performans kaybı, erken aşınma ve güvenlik sorunlarına yol açabiliyor.

Sıcak havalarda lastikler daha çok aşınacağı için erken aşınma, performans kaybı gibi sorunlara yol açıyor. Soğuk hava kullanımına göre tasarlanan kış lastikleri, yazın kullanıldığında yol tutuşunda ciddi azalmaya sebep oluyor, araç üzerindeki kontrolü olumsuz etkilerken yakıt tüketimini de artırıyor.

ÇEVREYE DAHA FAZLA KARBON SALIMINA YOL AÇIYOR

Mevsimine uygun olmayan lastik kullanımı, çevreye daha fazla karbon salımına yol açıyor. Mevsiminde doğru lastik kullanarak çevresel sürdürülebilirliğe de katkı sağlanmış oluyor.

LASTİK SÖKME-TAKMA İŞLEMİ ÜCRETİ NE KADAR?

Lastik sökme-takma işlemi 13 ve 14 inç jantlar için 800 lira, 15 ve 16 inç olanlar için 1000 lira, 17 inçler için 1250 lira, 18 inçler için 1500 lira, 19 inçler için 1700 lira, 20 ve 21 inç jantlar için 2 bin lira olarak uygulanıyor.

Lastik oteli hizmeti ise 4 lastik için değiştirme ücreti düzeyinde sunuluyor.

Related Posts

TESK Genel Başkanı Palandöken: Dünyada böyle bir ticaret şekli yok

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Biz, ekmek parası kazanmaya mücadele ettiğimiz yerde devletin üzerimizdeki yükleri paylaşmasını istiyoruz.” dedi.

ABD’li bankadan doları olanlara uyarı: Büyük tehlike kapıda

Uluslararası piyasalarda ABD dolarındaki sert hareketlenmeler son haftalarda azalsa da Goldman Sachs Group analistleri doların tekrar “daha riskli” bir para birimi gibi işlem görmeye başlayabileceğini söyledi.

Düğün organizasyon malzemeleri satışında büyük düşüş var

Yaz mevsiminin başlamasıyla beraber düğün ve eğlence organizasyonlarının sezonu açıldı. Fakat hediyelik ve tek kullanımlık malzemeler satan esnaflar geçen yıla göre satışlardan beklediklerini bulamadılar. Bu noktada konuşan esnaf Zafer Oyar, geçen …

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.