Ev sahipleri ve kiracılar böyle dolandırılıyor: Kurnaz emlakçıların oyunu ifşa oldu

Antalya’da Emlak Sektöründe Vergi Kaçakçılığıyla Mücadele Devam Ediyor

Antalya Emlakçılar İş Takipçileri ve Oto Galericiler Esnaf Odası’nın son verilerine göre, şehirde vergisiz çalışan emlakçı sayısı 10 bine ulaşmış durumda. Bu rakamın 4 bini ise yabancı uyruklu kişilerden oluşuyor. Kayıt dışı iş yapanların, odaya kayıtlı emlakçılara zarar verdiğini belirten oda başkanı İsmail Çağlar ifadelerinde,

“Emlak İşini Bilmeyenlere Dikkat Edin”

“Emlakçıyım diyen ve vergi ödemeyen kişilere ayakçı diyoruz. Bu kişiler, esnafımızın gelirini olumsuz etkiliyor. Emlakçılar, aynı zamanda uzman kişilerdir ve ev değerini belirler. Fiyat hesaplamaları yaparlar. Ancak bu ayakçılar, ev sahibine evi 15 bin liraya vereceğini söyleyip, 20 bin liraya kiralarlar. Aradaki 5 bin lirayı kendi cebine indirirler. Emlak sektöründe engel oluşturuyorlar” dedi.

‘Emlak Fiyatlarını Yükseltenler’

Emlak fiyatlarını kayıt dışı emlakçıların artırdığını belirten Çağlar, “Bu kişiler, ev kiralarını bile arttırıyorlar. Bu konuda sıkıntı yaşarız sanıyorduk ancak yeni düzenlemelerle sorunlar giderildi. Yetkisiz kişiler artık sitelere giremiyorlar. Vatandaşlar, yetki belgesi olmayan kişilerle iş yapmamalıdır. Odamıza kayıtlı emlakçılar, böyle durumlarla karşılaştıklarında hemen müdahale ederler ve gereken adımları atarlar.

Ev sahipleri, emlakçı zannedip evlerini teslim ettikleri kişilerin istedikleri gibi kiralamalarına izin veriyorlar. Örneğin, ayakçılar, ev sahibine evi 15 bin liraya vereceğini söyleyip, habersizce 20 bin liraya kiralarlar. Aradaki 5 bin lirayı da kendi ceplerine indirirler. Dolandırıcılık yapıyorlar” şeklinde konuştu.

Yetki Belgelerine Dikkat!

Ev sahiplerinin sözleşme yapacakları emlakçının yetki belgelerini kontrol etmeleri gerektiğini vurgulayan Çağlar, “Ev sahipleri, mesleki yeterlilik belgesi ile yetki belgesini karıştırabiliyorlar. Mesleki yeterlilik belgesi, alınan bir belgedir. Ancak yetki belgesi, Ticaret İl Müdürlüğü’nden alınan resmi bir belgedir. Eğer evrakta Ticaret Bakanlığı logosu yoksa, o kişilerden hizmet almayın.

Başka bir tehlike ise ev sahibinin farklı, satışı yapan kişinin farklı olmasıdır. Örneğin, bir vatandaş evin kendisine ait olduğunu söylerken, evi satın aldığında başka bir kişiden alıyor. Vatandaş tapu sahibi olan kişiye para göndermelidir. Bu konuda birçok şikayet alıyoruz” ifadelerine yer verdi.

Related Posts

TESK Genel Başkanı Palandöken: Dünyada böyle bir ticaret şekli yok

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “Biz, ekmek parası kazanmaya mücadele ettiğimiz yerde devletin üzerimizdeki yükleri paylaşmasını istiyoruz.” dedi.

ABD’li bankadan doları olanlara uyarı: Büyük tehlike kapıda

Uluslararası piyasalarda ABD dolarındaki sert hareketlenmeler son haftalarda azalsa da Goldman Sachs Group analistleri doların tekrar “daha riskli” bir para birimi gibi işlem görmeye başlayabileceğini söyledi.

Düğün organizasyon malzemeleri satışında büyük düşüş var

Yaz mevsiminin başlamasıyla beraber düğün ve eğlence organizasyonlarının sezonu açıldı. Fakat hediyelik ve tek kullanımlık malzemeler satan esnaflar geçen yıla göre satışlardan beklediklerini bulamadılar. Bu noktada konuşan esnaf Zafer Oyar, geçen …

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.