Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısı: Yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz

Ekonomi Koordinasyon Kurulu Toplantısında İhracat ve İstihdam Politikaları Değerlendirildi

Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nun (EKK) yılın üçüncü toplantısında, sanayide üretimi, rekabeti ve ihracatı artırmaya yönelik kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirilmesi planlanan tedbirler, iş gücü piyasası gelişmeleri ve istihdam politikaları ile değişen küresel ticaret politikalarının dış ticarete etkilerinin değerlendirildiği belirtildi. Toplantıya ilişkin açıklamada, “Yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz” denildi.

Zirve, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz’ın başkanlığında gerçekleşti. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen toplantıya; Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ticaret Bakanı Ömer Bolat, AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, Genel Başkan Vekilleri Efkan Ala ve Mustafa Elitaş, Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı İbrahim Şenel ve bazı bakan yardımcıları ile ilgili kurum ve kuruluşların temsilcileri katıldı. Geçen ay Giresun’da yapılan toplantının devamı niteliğindeki bu yılın üçüncü EKK toplantısında; sanayide üretimi, rekabeti ve ihracatı artırmaya yönelik alınması gereken tedbirler, işgücü piyasası gelişmeleri ve istihdam politikaları ile değişen küresel ticaret politikalarının dış ticarete etkileri değerlendirildi.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamada şunlar belirtildi: “Küresel ticarette artan belirsizlik ve korumacılık eğilimleri, dış ticaret stratejilerinin yeniden şekillendirilmesini zorunlu kılmaktadır. Tedarik zincirlerindeki dönüşüm, üretim merkezlerinin yeniden konumlanması, teknolojik gelişmelerin hız kazanması ve dijitalleşmenin etkisiyle birlikte küresel ticaret yeni bir döneme girmiştir. Ülkeler için başarı; değişen koşullara hızlı uyum sağlama, dayanıklı bir ekonomi inşa etme ve rekabet güçlerini artırma becerilerine bağlı olacaktır. Ülkelerin gelecekteki yönünü, karşılaşılan zorluklara verilen tepkiler kadar, zorlukları fırsata dönüştürmeye yönelik atılan adımlar belirleyecektir. Dönüşüm sürecinde Türkiye oldukça avantajlı bir konumdadır. Genç ve dinamik nüfusumuz, güçlü sanayi ve üretim altyapımız, stratejik coğrafi konumumuz, Avrupa pazarıyla entegrasyonumuz ve Asya ile derinleşen ilişkilerimiz, ülkemize küresel ölçekte önemli fırsatlar sunmaktadır. Ekonomimizin temellerini güçlendirme ve küresel rekabette güçlü bir oyuncu olmak adına; verimliliği artırmaya, yatırım ortamını iyileştirmeye ve ihracatı çeşitlendirmeye yönelik yapısal reformları hayata geçirmeye devam ediyoruz. Sağlam makroekonomik temeller üzerine inşa edilen, esnek ve çeşitlendirilmiş politikalarla ülkemizin bu süreci avantaja dönüştürme potansiyeli oldukça yüksektir.

Related Posts

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

Mehmet Şimşek: Dezenflasyon sürecinde ılımlı büyümenin etkisiyle manşet işsizlik oranı düşük seyrediyor

DİSK-AR 137 ayın en kötü ikinci verisini açıkladı

DİSK-AR (Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi), işsizlik verilerini açıkladı. DİSK-AR’ın değerlendirmesine göre, Türkiye’de geniş tanımlı işsiz sayısı 12 milyon 600 bin kişi olarak hesaplandı. Bu rakam, dar tanımlı işsizliğin …

Mehmet Beyle dalga geçtiler

Kamudaki 120 bin araçtan ihtiyaç fazlası olanların satılmasına karar verilmişti. Söz konusu araçların 1079’unun ihtiyaç fazlası olduğu iddia edildi. Satılan araç sayısı ise sadece 135’te kaldı.

Küresel deniz üstü rüzgar enerjisi, 73 milyon hanenin elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaştı

Küresel deniz üstü rüzgar enerjisi, 73 milyon hanenin elektriğini karşılayacak kapasiteye ulaştı

Trump anlaşmaları duyurdu: Bu adamla mücadele etmemiz gerekiyor

ABD Başkanı Trump Çin ile anlaşma yapıldığını belirterek Hindistan ile de anlaşmaya yapabileceğini duyurdu. Fed Başkanı Powell’a karşı da eleştirilerini sürdüren Trump, “Bu adamla mücadele etmemiz gerekiyor, işini yapmıyor.” dedi.

‘Ödeme sistemlerinde potansiyel yüksek’

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar, Türkiye’nin ödeme sistemleri alanında önemli bir potansiyele sahip olduğunu belirterek, FAST gibi sistemlerin küresel ölçekte daha da yaygınlaşmasının öngörüldüğünü söyledi.