Gayrimenkuller üzerinden gelir elde edip vergisini vermeyenler MEVA’ya takıldı

Maliye Bakanlığı Taşınmazları Denetliyor: 9 Bin 150 Kişiden Açıklama Talep Edildi

Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), kayıt dışı ekonomi ile mücadele kapsamında Mekansal Veri Analiz (MEVA) Sistemi’ni devreye aldı. Bu sistem sayesinde, bu yıl içinde 16 binden fazla taşınmaz tarandı ve tapu beyanı ile gerçek değer arasında fark olanlar için 9 bin 150 kişiden açıklama istendi.

Bakanlık, gayrimenkuller üzerinden elde edilen gelirlerin vergi ve harçlarının takibini yaparak kayıt dışı ekonomiyle mücadele ediyor. MEVA Sistemi, gayrimenkullerin alım satımı ve kiralanmasıyla elde edilen gelirler ile ödenmesi gereken vergi ve harç gibi yükümlülüklerin izlenmesini sağlıyor.

GİB Teknoloji ekipleri tarafından geliştirilen MEVA uygulaması, coğrafi bilgi sistemi temelli bir yazılım ile çalışıyor. Bu uygulama tapu ve kadastro bilgileri, ikametgah ve yapı belgeleri, banka kredisi ve gayrimenkul ilan bilgileri ile değerleme uzmanları tarafından düzenlenen raporları kullanarak taşınmazların gerçek piyasa değerlerini tespit ediyor.

MEVA, gayrimenkullerin gerçek satış değerini belirleyerek vergi denetim süreçlerine önemli katkı sağlıyor. Sistemin kullanım alanı genişleyerek, 81 il merkezinde bulunan defterdarlıklarda da kullanılmaya başlandı.

Defterdarlıklar, gerçek ve güncel satış değerlerini analiz ederek tapuda gösterilen bedeller ile gerçek alım satım tutarlarını karşılaştırıyor. Tapuda gerçek satış değerinden düşük bedelle işlem yapılan taşınmazlar belirlenerek alıcı ve satıcılardan açıklama isteniyor.

MEVA uygulaması sayesinde tapuda gerçek satış bedelinden düşük işlem yapanlar, pişmanlık hükümlerinden yararlanarak eksik ödedikleri harç miktarını cezasız olarak ödeyebiliyor. Bu sayede kayıt dışılığın azaltılması ve vergiye uyumun artırılması hedefleniyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MEVA’nın ülke genelindeki tüm vergi dairelerinde kullanılacağını belirtti ve gayrimenkullerin kiralanmasıyla elde edilen gelirlerin de sistem üzerinden takip edilebileceğini vurguladı.

Related Posts

Malatya’da Genç Çiftçiden Lavanta Üretimi

Seyfettin Özbey, Malatya’da lavanta yetiştirerek kırsal kalkınmaya ve alternatif gelir sağlamaya çalışıyor.

Avrupa borsaları karışık seyrediyor (22 Temmuz 2025)

Stoxx Europe 600 gösterge endeksi yüzde 0,2 azalışla 545,3 puandan, Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 0,4 düşüşle 24.212 puandan ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,4 değer kaybıyla 7.771 puandan işlem görüyor. İngiltere’de FTSE 100 endeksi yatay …

Polonya perakende satışlarında sert fren

Polonya İstatistik Ofisi’nin (GUS) açıkladığı son verilere göre, ülkede perakende satışlar Haziran 2025’te bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,2 artış gösterdi. Mayıs ayında bu oran yüzde 4,4 seviyesindeydi. Haziran ayındaki artış oranı, piyasa …

52 yıllık anlaşma sona eriyor! Türkiye harekete geçti

Türkiye ile Irak arasında 1973 yılından bu yana yürürlükte olan Ham Petrol Boru Hattı Anlaşması, 27 Temmuz 2026 itibarıyla sona erecek. Türkiye, Irak-Türkiye petrol boru hattı için “yeni ve canlı” bir dönem istiyor. Bu kapsamda 52 yıllık anlaşmanın günümüz şartlarına göre yeniden yapılması planlanıyor.

Dev Türk şirketinden ‘kapatıyoruz’ açıklaması! Yüzlerce kişi işsiz kalacak

PANKOBİRLİK Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Erkoyuncu, yaptığı açıklamada Soma Termik Santrali’ni kapatacaklarını açıklayarak yüzlerce işçinin işsiz kalabileceğini söyledi. 2015 yılında Soma Termik Santrali’ni 685 milyon dolarlık bedelle satın alan …

Borsa günü yükselişle tamamladı (21 Temmuz 2025)

BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 250,02 puan artarken, toplam işlem hacmi 113,6 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 1,93, holding endeksi yüzde 2,02 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en çok kazandıran yüzde 3,27 ile gayrimenkul …