Bilim dünyasındaki yeni gelişme okyanus ömrünü tehdit eden mikroplastiklerin sonunu getirebilir. Bilim insanları, geliştirdikleri minik robot balıklar ile okyanusu muhafazaya çalışacak.
Bilim dünyası, yeni minik kahramanlarını konuşuyor. Araştırmacılar, okyanus hayatını tehdit eden, su canlılarına ziyan veren görünmez plastik kirleticilerden kurtarmak için kollarını sıvadı.
Sichuan Üniversitesi Polimer Araştırma Enstitüsü’ndeki bilim insanları, ziyanlı mikroplastikleri yakalamak için su ortamında yüzebilen, kendi kendine hareket eden bir robot balık geliştirdiler.
Amacı su kütlelerinde mikroplastikleri toplamak olan robot balıkların beslenmeye ya da solungaçlara gereksinimleri yok.
Bu biyonik yaratık yalnızca 13 mm uzunluğunda ve saniyede neredeyse 30 mm süratle yüzebiliyor. Ayrıyeten robot balık, tabiattan ilham alan materyalden yapılmış ve istiridye kabuklarının iç katmanının yumuşaklığına, esnekliğine ve dayanıklılığına sahip.
Robo-balık, sert sulara dayanacak halde tasarlanmış ve bir sorun yaşadığında bedeninin yüzde 89’una kadar kendi kendini yenileyebiliyor.
Henüz deneme etabında olan robot balığın, şiddetli gerçek dünya şartlarına daha uygun ahenk sağlamak için daha fazla gelişmesi gerekiyor.