“En kötü kıtlık kredi kıtlığıdır”

Emre Tezmen ve Kredi Kıtlığı Üzerine Yorumları

Emre Tezmen, içinde bir yatırım bankası ve aracı kurumun da olduğu şirketler grubunun yönetim kurulu başkanıdır. Aynı zamanda finansal analist olarak oldukça tecrübeli bir iş insanıdır.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medya platformu X’te yaptığı bir paylaşımda Tezmen, bir ekonomideki en kötü durumun “kıtlık” olduğunu ifade ederek, en kötü kıtlık çeşidinin de “kredi kıtlığı” olduğunu vurgulamıştır. Bu kısa ve etkili değerlendirmesi dikkat çekicidir.

Bir bankacının bu tür bir değerlendirmede bulunması önemlidir çünkü bu tür entelektüel değerlendirmeler sadece kredi vermek isteyen bankacıların bakış açısıyla değil, aynı zamanda reel sektör gerçeklerini iyi bilen bir bankacının tespitleri olarak da ele alınmalıdır.

Özellikle son dönemlerde devam eden kredi kısıtlamalarının reel sektöre “kalıcı hasar” bırakma riskini artırdığını ifade eden yazarın değerlendirmelerine dikkat etmek gerekmektedir. Merkez Bankası’nın enflasyon raporundan da anlaşıldığı üzere, kredi kısıtlamalarında henüz bir gevşeme olmadığı göz önüne alındığında, kredi kanalı üzerindeki baskının reel sektöre zarar verebilecek boyutlara ulaşabileceği unutulmamalıdır.

Öte yandan, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2019 yılında yayımladığı Maliye Dergisi’nde yer alan bir makale, tüketici kredi kullanım oranlarının enflasyon oranlarını volatil hale getirdiğini ancak taksitli ticari kredilerin ve kurumsal ticari kredi kartlarının bulundurduğu enflasyon oranlarının volatilitesini azalttığını göstermektedir. Aynı çalışmada belirtilen diğer bir önemli nokta ise taksitli ticari kredilerin ve kurumsal kredi kartlarının artışının, enflasyonun düşürülmesine ve üretim artışının desteklenmesine olumlu katkı sağladığıdır.

Related Posts

ABD’li bankadan doları olanlara uyarı: Büyük tehlike kapıda

Uluslararası piyasalarda ABD dolarındaki sert hareketlenmeler son haftalarda azalsa da Goldman Sachs Group analistleri doların tekrar “daha riskli” bir para birimi gibi işlem görmeye başlayabileceğini söyledi.

Düğün organizasyon malzemeleri satışında büyük düşüş var

Yaz mevsiminin başlamasıyla beraber düğün ve eğlence organizasyonlarının sezonu açıldı. Fakat hediyelik ve tek kullanımlık malzemeler satan esnaflar geçen yıla göre satışlardan beklediklerini bulamadılar. Bu noktada konuşan esnaf Zafer Oyar, geçen …

Radarlar tespit edemiyor süzülerek hareket ediyor: Denizdeki yeni avcı! TALAY İHA üretime hazır yeni modeliyle görücüye çıkıyor

Geçen yıl düzenlenen SAHA Expo fuarında ilk kez tanıtılan TALAY insansız hava aracı, IDEF 2025’te üretime hazır son modeliyle savunma sanayisindeki karar vericilerin ve profesyonellerin karşısına çıkacak. Wing-in-Ground (yer etkisi) prensibiyle …

AB ülkelerine dev ihracat! Tam 13 bin 461 ton iç fındık

Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün paylaştığı tarımsal faaliyet verileri açıklamasında, fındık üretimi ve ihracatında önemli yere sahip Düzce’nin ocak-haziran aylarındaki dış satımının büyük bölümünü işlenmiş iç fındığın oluşturduğu belirtildi. Önceki …

Zorunlu eğitimde sermaye gölgesi: Üretimde Çin modeli, Afrika modeline evriliyor!

Zorunlu eğitim sisteminde yapılması planlanan değişiklikler, sermaye çevrelerinin talepleriyle yeniden gündeme geldi. Bakanlığın tartışmaya açtığı modeller, çocuk emeğinin sistematik hale getirilmesi eleştirilerine yol açtı. Eğitimciler ve kamuoyu bu sürecin toplumsal sonuçlarına dikkat çekiyor.

Borsa güne nasıl başladı? (9 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,08 değer kaybederek 9.998,20 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 10,29 puan ve yüzde 0,10 artışla 10.008,49 puana çıktı. Bankacılık …