Gıda İsrafı Ekonomik Kaybın Temel Sebeplerinden Biri

Gıda İsrafı Dünya Ekonomisine Büyük Zararlar Veriyor

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin-Gıda Hijyeni ve Teknolojisi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Tayar, pirinç israfının dünya genelinde ciddi bir sorun olduğunu vurgulayarak, bu durumun ekonomik kayıplara neden olduğunu belirtti.

Tayar, dünyada beslenme ve gıda erişiminin dengesiz olduğunu belirterek, açlıkla mücadele eden insanlar ile obezite problemleri yaşayan insanların varlığına dikkat çekti. Tayar, üretilen her üç birim gıdanın bir biriminin tüketilmeden çöpe atıldığını ve israf edildiğini ifade ederek, şunları söyledi:

“Pirinç tüketimine Çin örneği üzerinden baktığımızda farklı bir perspektifle gıda israfını görebiliriz. Eğer her gün 2 milyar insan tabağında bir çay kaşığı pirinç bırakırsa, bu durum günlük 2 bin ton pirinci israf etmeye denk gelir. Yıllık olarak ise 730 bin ton pirinç israf edilmektedir. Bu miktarı bir kamyonun 10 ton taşıyabildiğini varsayarsak, 73 bin kamyonla ifade edebiliriz. Böylece her gün çöpe giden bir çay kaşığı pirinçle 730 kilometrelik bir kamyon zinciri oluşmaktadır.”

“Türkiye’de Her Yıl Yüzlerce Okul ve Hastane Yapılabilirdi”

Aynı hesaplamayı Türkiye için de yaptığımızda, yaklaşık 60 kilometrelik bir kamyon zincirine denk gelen miktarda pirincin her yıl israf edildiğini belirten Tayar, “Her gün belki pirinç tüketilmiyor ama genellikle restoranlarda, otellerde tabaklarda bir çay kaşığından fazlası israf ediliyor. Aynı şekilde diğer gıdalar da israf ediliyor. Eğer ekmeği çöpe atmak yerine ekonomiye kazandırsak, her yıl 500 okul ve 73 hastane yapabiliriz. Gıda israfı yapmamalı, gıdamıza sahip çıkmalı ve korumalıyız.” – BURSA

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Related Posts

Bağırsak ve beyin nasıl birlikte çalışır, bu neden önemli?

Bağırsaklarımız ve beynimizin birbiriyle bağlantılı olduğunu biliyoruz, ancak bu bağlantı nasıl kuruluyor? Ve daha sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bu bağlantıyı geliştirmek mümkün mü?

Uzman: ‘Astım kadınları daha çok etkiliyor’

stımın herkeste ve her yaşta görülebileceğine dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Didem Özkan, ”Erişkinlerde astım görülme sıklığı yüzde 6-12, çocuklarda yüzde 6-15 oranında değişir. Kız çocuklarında ve kadınlarda daha fazla görülmektedir” dedi.

Takma kirpik kullanımında göz sağlığına dikkat! Yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor

Takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğini de dile getiren Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanımı konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlar, yaz aylarında artan kene vakalarına karşı uyarıyor: Ateş, morluk ve diş eti kanaması gibi belirtiler görüldüğünde vakit kaybetmeden sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor.

Yaşanan depremler çocuklarda travmaya neden olabilir

Türkiye’de yaşanan depremler, çocuklarda travmalara sebep olabiliyor. Uzmanlar, deprem gerçeğini çocuklara doğru şekilde anlatmanın yaşanabilcek korkuyu en aza indirebileceğini belirtti.

‘Ağız ve diş sağlığı merkezlerinin çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır’

Genel Sağlık-İş, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezleri’ndeki (ADSM) sorunlara dikkat çekti. Sendika “ADSM’ler dolgu tutmayacak hale gelmiş, çürüğe çıkmasına ramak kalmıştır” açıklamasında bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir