Hamas, Haniye’nin “önceden odasına yerleştirilen bombayla” öldürüldüğü iddiasını yalanladı

“`html

Hamas, Haniye’nin Suikastı ile İlgili İddiaları Reddetti

Hamas, İran’ın Tahran kentinde hayatını kaybeden hareketin eski Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye’nin, “kaldığı odasına yerleştirilen bir bomba vasıtasıyla öldürüldüğü” yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı.

Haniye suikastı hakkında İsrail basınında yer alan spekülasyonların ardından Hamas, resmi bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Haniye’nin Tahran’daki konakladığı odaya yerleştirilen “gelişmiş bir bomba” ile öldürüldüğüne dair haberlerin “Siyonist işgal güçleri tarafından yayılmış asılsız iddialar” olduğu vurgulandı.

Hamas ve İran güvenlik güçlerinin ortak yürüttüğü soruşturmanın sonuçlarına göre, suikastin aslında Haniye’nin cep telefonu sinyalini hedef alan 7.5 kilogramlık güdümlü bir füze ile gerçekleştirildiği belirlendi.

Açıklamada ayrıca, “İşgalcilerin bugün ortaya attıkları iddialar, İran’ın resmi askeri tesislerinden birine yapılan füze saldırısının egemenlik ihlali gibi net bir suç olduğunu toplumdan gizlemek için yapılan çaresiz bir girişimdir.” ifadesi yer aldı.

İsrail’in Kanal 12 televizyonu, Mossad’ın Haniye’yi Tahran’daki konaklamasında önceden yerleştirilen “hassas bomba” ile hedef aldığı iddialarını gündeme getirmişti.

Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan’ın yemin törenine katılmak üzere bulunan Haniye, 31 Temmuz’da gerçekleştiren suikast sonucu hayatını kaybetmişti.

İsrail Savunma Bakanı Katz, 23 Aralık’ta yaptığı açıklamada, Tahran’da Haniye’ye yönelik düzenlenen suikastın arkasında Tel Aviv’in olduğunu ilk kez kabul etti. (AA)

Orta Doğu’da Artan Gerilim ve Savaş Riski

Orta Doğu, bölgesel savaş endişelerini artıran çatışmalı bir dönemden geçiyor. İsrail’in Hizbullah’a yönelik gerçekleştirilen saldırılar, Lübnan’ın güneyinde yürütülen kara harekâtları ve İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’a yönelik balistik füzelerle düzenlenen misillemeler, gerilimi daha da artırmış durumda. 7 Ekim 2023’ten bu yana Gazze’de sürdürdüğü askeri operasyonlarda İsrail, Lübnan’ın güneyindeki hedeflerini de genişletmeyi planlıyor.

ABD’nin, gerilim tırmandırıcı adımlardan kaçınılması yönündeki uyarıları ve Katar ile Mısır liderliğindeki ateşkes çabaları devam ederken, Lübnan’daki Hizbullah’a yönelik hedefli saldırılar gerçekleştirilmişti. İsrail, birkaç gün boyunca Hizbullah’a ait iletişim cihazlarını vurdu.

  • TIKLAYIN | Lübnan’da Hizbullah militanlarının iletişim cihazları eş zamanlı olarak patlatıldı; 8 kişi hayatını kaybetti, 2,800 kişi yaralandı.
  • TIKLAYIN | Telsizlerin patlatılması sonucu en az 20 ölü, 450 yaralı; İsrail Savunma Bakanı “Yeni savaş aşaması” açıklaması yaptı.

Hizbullah Liderinin Ölümü ve Sonrası

Gerilimi artıran bir diğer olay, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Dahiye bölgesine gerçekleştirilen hava saldırısında öldürülmesiydi. İsrail ordusu, 21 Eylül’de hedefli bir saldırı gerçekleştirerek Beyrut’un bu bölgesinde bir bina hedef aldı. Saldırıda, Hizbullah’ın önemli komutanlarının da yaşamını yitirdiği açıklandı.

TIKLAYIN | Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Beyrut’taki İsrail saldırısında öldü.

İran’dan Misilleme ve Gelişmeler

İran, İsrail’in Hizbullah’a karşı düzenlediği operasyonlara yanıt olarak, İsrail’e yaklaşık 200 balistik füze fırlattı. Saldırı, Haniye ve Nasrallah’ın öldürüldüğü saldırılara misilleme olarak gerçekleştirildi. İran Devrim Muhafızları, bu hamlenin meşru savunma çerçevesinde olduğunu belirtti.

TIKLAYIN | İran’dan İsrail’e yönelik misilleme saldırısında yaklaşık 200 füze kullanıldı; ABD’den destek geldi.

Gelişmelerin ardından, İsrail hükümeti de İran’ın bu hamlesine karşılık vermeye hazır olduklarını bildirdi.

“`

Related Posts

İsrailli rehine yakınlarından eylem çağrısı: “Savaş bitmeli, esirler geri getirilmeli”

Hamas’ın elindeki İsrailli esirlerin aileleri yakınlarının toplu halde geri getirilmesi için eylem çağrısında bulunurken, muhalefetten de savaşın bitmesi ve esirlerin geri getirilmesi çağrısı yapıldı.

Hatay’da tanker kazası

Hatay’ın Antakya ilçesinde seyir halindeki yakıt tankeri, sürücüsünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi sonucu refüje devrildi. Kazada ölen ya da yaralanan olmadı.

Pakistan-Hindistan sınırında tansiyon artıyor

Keşmir’de 26 kişinin öldüğü saldırının ardından Hindistan ve Pakistan arasında gerilim artıyor. Son olarak iki ülke askerlerinin karşılıklı olarak ateş açtığı rapor edildi.

Eşi Gözdem Ongun da gözaltına alınmıştı… Murat Ongun’dan ilk açıklama: ‘Hani eşler, çocuklar kutsaldı?’

İBB soruşturmasının 2. dalgası kapsamında gözaltına alınanlar arasında Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun da yer aldı. Sosyal medyadan dostlarına seslenen Ongun, “Babaları cezaevinde, anneleri nezarethanede olan çocuklarımı yalnız bırakmayın” dedi.

83 yaşındaki emekli polis dehşet saçtı: Köpeği 3 el ateş ederek öldürdü

Antalya’da 83 yaşındaki emekli polis memuru M.K., sokaktan geçerken havladığını iddia ettiği köpeği 3 el ateş ederek öldürdü. Öldürülen köpeği yıllardır beslediği belirtilen işletmeci Tolga Sungur “Çocuğumu kaybettim, umarım cezasını bulur.” dedi.

İhsan Yılmaz kimdir? İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı İhsan Yılmaz neden gözaltına alındı?

İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı İhsan Yılmaz gözaltına alındı. İhsan Yılmaz kimdir? İBB Etüd ve Proje Daire Başkanı İhsan Yılmaz neden gözaltına alındı?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir