İngiltere’de başbakanlık yarışının öne çıkan adaylarından Ticaret Bakanı Penny Mordaunt’ın 2016’da Türkiye’yle ilgili sert tenkitlere neden olan yanlış açıklamaları seçilmesini engelleyebilir. Mordaunt, BBC’de katıldığı programda, Brexit olmasaydı İngiltere’nin Türkiye’nin AB üyeliğini engelleyemeyeceği tezini tekrarladı. Ülkede birçok kesim, bu açıklamasının gerçek olmadığı uzun vakit evvel ortaya çıkan Mordaunt’ın başbakan seçilmemesi gerektiğini savunuyor.
İngiltere’de artan baskılar sonucu istifa eden Başbakan Boris Johnson’ın muhtemel halefleri ortasında yer alan Ticaret Bakanı Penny Mordaunt’ın daha evvel Türkiye hakkındaki savları tartışma yaratmaya devam ediyor.
Muhafazakar Parti’de geçen hafta yapılan ikinci oylamada Mordaunt, eski Maliye Bakanı Rishi Sunak’ın akabinde ikinci sıraya yerleşmişti. Başbakan adayları ortasında öne çıkan Mordaunt, 2016 yılında Türkiye’nin AB üyeliğine karşı İngiltere’nin veto hakkı olmadığını ve İngiltere’ye binlerce Türk’ün gelmesini engellemek için Brexit’e takviye vermenin gerekli olduğunu söylemişti. O periyot Brexit kampanyasının önde gelen isimlerinden biri olan Mordaunt, “Bu bizim onların AB’ye girmesini engellemek için son şansımız” demişti.
‘CAMERON, TÜRKİYE’NİN ÜYELİĞİNİ DESTEKLİYORDU’
Öte yandan o periyotta Silahlı Kuvvetlerden Sorumlu Bakan olarak misyon alan Mordaunt’u periyodun Başbakanı David Cameron sert bir lisanla eleştirmiş ve “Bakan Mordaunt büsbütün yanlış bilgi verdi” demişti. Mordaunt’nın kelamları o devirde yanlış olduğu için birçok kesim tarafından eleştirilmişti, zira İngiltere’nin AB üyesiyken Türkiye’nin üyeliğini veto etme hakkı vardı.
Penny Mordaunt’a dün BBC kanalında katıldığı programda Türkiye’yle ilgili tezleri hatırlatıldı. Mordaunt, 6 yıl evvel eleştirilen yanlış açıklamasını sürdürerek İngiltere’nin Türkiye’nin AB üyeliğini engelleyemeyeceği tezini tekrarladı. Periyodun Başbakanı David Cameron’ın Türkiye’nin birliğe üye olmasını istediğini savunan Mordaunt, “İngiliz halkının kelam hakkı yoktu” dedi.
‘GÜVENİLİR DEĞİL’
İngiltere’de birtakım analistler ve gazeteciler Mordaunt’a bu kelamlarından dolayı itimat duyulamayacağını ve önder olarak seçilmemesi gerektiğini lisana getiriyor. The Guardian’a geçen hafta yazan tecrübeli diplomat ve AB’nin eski Türkiye temsilcisi Michael Lake, “Bir devir AB’nin Türkiye temsilcisi olarak misyon yapmış biri olarak söyleyebilirim ki Türkiye o periyotta AB üyeliği için sırada değildi. AB’nin gümrük birliğine üye olması Türk vatandaşlarına özgür dolanım hakkı sağlamıyordu. İngiltere her vakit aday ülkeleri veto etme imkanına sahipti. Mordaunt’un daha evvel güvenilirliği varsa, Türkiye ile ilgili açıklamaları bunu yok etti” sözlerini kullanmıştı.