Marmara’yı müsilaj vurdu, balıkçılar denize açılamıyor

Marmara Denizi’nde Müsilaj Problemi: Balıkçılar Endişeli

Marmara Denizi’nde 2021 yılında ortaya çıkan ve bu yıl tekrar görülmeye başlayan müsilaj (deniz salyası), balıkçıların ağlarına zarar veriyor. Özellikle Tekirdağ’daki balıkçılar, müsilaj yüzünden balık avlamakta zorlanıyorlar. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nden (NKÜ) Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, “Müsilajın temel sebeplerinden biri denize deşarj edilen azot ve fosfor. Bu durumu çözmezsek, Müsilaj sorunuyla zaman zaman karşılaşacağız” dedi.

Marmara Denizi’nde Müsilaj Yine Görülmeye Başladı

Marmara Denizi’nde 2021 yılında baş gösteren müsilaj, bu yıl tekrar ortaya çıkmaya başladı. Tekirdağ’ın Marmaraereğlisi ilçesinden denize açılan balıkçıların ağları, müsilaj yüzünden zarar görmeye başladı. Balıkçılar, bu durum nedeniyle balık avlamakta güçlük çektiklerini ifade ettiler.

‘Ağlara Zarar Veriyor’

Balıkçılardan Mehmet Ali Tuncer, “Şu anda müsilajla karşı karşıyayız. Ağları görebilirsiniz; bu nedenle balık avlayamıyoruz. Ağlar ağır olduğu için çekemiyoruz, denizin içindeki canlılara, hatta yosunlara bile zarar veriyor. 2 yıl önce de aynı sorun yaşanmıştı, işimiz zor” şeklinde konuştu.

‘Marmara Denizi Bitmiş Durumda’

70 yıldır balıkçılık yapan Aydın Şengül ise, “Bu yıl ikinci kez müsilajla karşı karşıyayız. Müsilaj nedeniyle ağlar yırtıldı, balık Marmara’ya gelmedi. Marmara Denizi bitmiş durumda, balığa 3 aydır çıkamıyoruz” dedi.

‘Müsilajdan Dolayı Verim Azaldı’

45 yıllık balıkçılardan Cezmi Koç da, “Ağların şekline bakarsanız sorunları görebilirsiniz. Müsilaj nedeniyle balık tutamıyoruz. Devletin çözüm bulması gerekiyor, müsilajın temizlenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

‘Müsilajı Oluşturan 3 Temel Sebep’

NKÜ Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, 2021 yılında başlayan müsilaj sorununun devam ettiğini ve bu durumun temel sebeplerinden bahsetti. Prof. Dr. Tecer, müsilajın oluşumunda etkili olan sebepleri açıklarken, denize deşarj edilen azot ve fosforun önemli bir rol oynadığını vurguladı. Ayrıca, Marmara Denizi’nin su sıcaklığındaki artışın da etkili olduğunu belirtti.

‘İleri Biyolojik Arıtma Tesisleri Şart’

Prof. Dr. Tecer, Marmara Denizi kıyısında yaşayan milyonlarca insanın atıklarının denize deşarj edilmesinin, müsilaj sorununu tetiklediğini belirtti. Bu sorunu çözmek için ileri biyolojik arıtma tesislerinin kurulması gerektiğinin altını çizdi. Bunun yanı sıra, sanayi faaliyetlerinin de deniz suyunun sıcaklığını artırdığına dikkat çekti.

‘Müsilaj Doğal Bir Durum Değil, İnsan Etkisi’

Prof. Dr. Tecer, müsilaj sorununun sadece balıkçıları etkilemediğini, Marmara Denizi’nin ekosisteminin bozulmasına doğrudan etki ettiğini ifade etti. Bu nedenle, müsilajın ortaya çıkmasının insan etkinin bir sonucu olduğunu belirtti ve çözüm önerilerini paylaştı.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

BRICS Gazeteciler Birliği Direktörü Melnikov: ‘Gazetecilerin terörist gibi gözaltına alınması kabul edilemez’

BRICS Gazeteciler Birliği Direktörü Ivan Melnikov, Bakü’de Sputnik ve Ruptly çalışanlarının yasa dışı gözaltına alınmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Uydu verileri tehlikeyi ortaya çıkardı! 20 yılda iki katına çıktı

Yeni bir araştırma, Dünya’nın enerji dengesizliğinin son 20 yılda iki katına çıktığını ortaya koydu. Bu durum, iklim değişikliğinin önümüzdeki yıllarda daha da hızlanabileceğine işaret ediyor.

BBP’den Perinçek’e ‘Madımak’ tepkisi

BBP Genel Sekreteri Ahmet Yelis, Vatan Partisi lideri Doğu Perinçek’in katıldığı bir televizyon kanalında Madımak Katliamı ile partilerinin ilişkilendirilmesine tepki gösterdi.

Naci Görür’den Hakkari uyarısı! 6 Şubat depremini hatırlattı

Yer Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hakkari’de meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki depremin ardından dikkat çeken bir açıklama yaptı. Görür, 6 Şubat depremlerini hatırlatarak fay kolunun 7 büyüklüğünde deprem kapasitesinde olduğunu söyledi.

Çanakkale’deki orman yangınlarına ilişkin 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldı

Çanakkale Valiliği, haziranda dikkatsizlik ve ihmal sonucu çıkan orman yangınlarıyla ilgili 26 kişi hakkında adli işlem başlatıldığını bildirdi.

Piyango skandalı! Devlet kurumunun mesajıyla inlerce kişi milyoner olduğunu sandı

Devlet kurumundaki yazılım hatası binlerce kişiye yanlış ikramiye bilgisi gitmesine sebep oldu. Milyoner olduğunu sanıp hayal kırıklığına uğrayan şans oyunu oyuncuları tepkilerini dile getirirken, şirketin CEO’su da istifa etti.