Şirketlerin rekor net döviz açığı şubatta 155 milyar 400 milyon dolar oldu

Türkiye’de Firmaların Net Döviz Açığı Şubatta 155.4 Milyar Dolara Yükseldi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) verilerine göre, şubat ayında finansal kesim dışındaki firmaların net döviz açığı, önceki aya göre 7.3 milyar dolar artarak 155.4 milyar dolara yükseldi. Bu dönemde, firmaların döviz varlıkları 725 milyon dolar azalırken, yükümlülükleri 6.6 milyar dolar arttı.

Şubatta varlık dağılımına bakıldığında, türev varlıklar, ihracat alacakları ve menkul kıymetler sırasıyla 719 milyon dolar, 505 milyon dolar ve 80 milyon dolar azalırken; yurt dışına doğrudan sermaye yatırımları ve yurt içindeki bankadaki mevduatlar ise arttı.

Yükümlülüklerin vade yapısına göre incelendiğinde, yurt içinden sağlanan nakdi krediler, yurt dışından sağlanan nakdi krediler, türev yükümlülükler ve ithalat borçları artış gösterdi. Kısa vadeli kredilerdeki artış dikkat çekici olurken, uzun vadeli kredilerde de yükseliş sayılabilecek düzeyde gerçekleşti.

Şubat ayında kısa vadeli net döviz pozisyonu fazlası da ocak ayına göre azalarak 7.9 milyar dolar oldu. Kısa vadeli yükümlülüklerin toplam yükümlülükler içindeki payı ise yüzde 38 seviyesine ulaştı.

You May Have Missed