Trump Panama ve Süveyş kanallarından ücretsiz geçiş istiyor

Trump, Panama ve Süveyş Kanallarının Ücretsiz Geçişine İzin Verilmesini İstiyor

ABD Başkanı Donald Trump, kendi sosyal medya platformu Truth Social’da yaptığı paylaşımda, “Hem askeri hem de ticari Amerikan gemilerinin Panama ve Süveyş kanallarından ücretsiz geçmelerine izin verilmeli” çağrısında bulundu. Trump, bu kanalların ABD olmadan “var olamayacağını” öne sürerek, Dışişleri Bakanı Marco Rubio’ya konuyla ilgilenmesi çağrısında bulundu.

Panama Devlet Başkanı Joe Raul Mulino ise bugün yaptığı açıklamada, kanal geçiş ücretlerinin Panama Kanalı Yönetimi (ACP) tarafından belirlendiğini hatırlatarak, “Aksi yönde bir anlaşma söz konusu değil” dedi. Trump, aylardır Panama Kanalı’nın ABD’ye geçmesi için çaba gösteriyordu.

ABD’nin Savaş Gemileri İçin Ayrıcalık Talebi

ABD Savunma Bakanı Pete Hegseth, geçtiğimiz haftalarda gerçekleştirdiği Panama ziyareti sırasında, Washington’ın Amerikan savaş gemilerinin kanaldan “ilk ve ücretsiz olarak” geçmesini sağlayacak bir anlaşma peşinde olduğunu açıklamıştı.


Panama Kanalı’ndan geçen bir yük gemisi. Fotoğraf: Enea Lebrun/REUTERS

Kuzey Amerika ile Güney Amerika’yı birbirinden ayıran, Pasifik Okyanusu’yla Atlas Okyanusu’nu birbirine bağlayan Panama Kanalı, gemilerin bu iki okyanus arasındaki seyahatini kısaltıyor. ABD, bu kanalı en çok kullanan ülke olup, konteyner trafiğinin büyük bir kısmı Panama Kanalı üzerinden gerçekleşmektedir. Panama Kanalı’nı en fazla kullanan ikinci ülke ise ABD’nin ticaret savaşı yürüttüğü Çin’dir.

ABD, Panama Kanalı’nın inşasını 20. yüzyıl başlarında tamamlamış olup, stratejik öneme sahip bu su yolunun kontrolünü 1999’da Panama’ya devretmiştir.


Süveyş Kanalı’ndan geçen yolcu gemileri ve ABD’nin güdümlü füze kruvazörü “USS Philippine Sea”. Fotoğraf: U.S. Navy/abaca/picture alliance

Süveyş Kanalı’na Yönelik Husi Tehdidi

Mısır’da bulunan Süveyş Kanalı, Afrika kıtası etrafında dolaşmadan Asya ile Avrupa arasında deniz taşımacılığını sağlamaktadır. Ancak Yemen’deki İran destekli Husilerin Kızıldeniz ve Aden Körfezi’ndeki saldırıları sonrasında küresel deniz taşımacılığının yüzde 10’u bu kanal üzerinden yapılamaz hale gelmiştir.

Gazze’deki olaylardan bu yana Filistinlilere destek gösterisi yapmak amacıyla Süveyş Kanalı’nı hedef alan Husi saldırıları, gemilerin Afrika’nın güneyinden dolaşarak daha uzun ve maliyetli bir rota izlemesine neden olmaktadır. Mısır, geçen yıl Süveyş Kanalı’ndan elde ettiği gelirin yüzde 60 düştüğünü ve 7 milyar dolarlık zarara uğradığını açıklamıştır.

Ocak 2024’ten bu yana Husi mevzilerine saldıran ABD ordusu, Trump yönetimi döneminde bu operasyonları arttırmıştır. Trump, Husilerin deniz taşımacılığına yönelik tehdit olmaktan vazgeçene kadar askeri operasyonların devam edeceğini belirtmektedir.

DW, AFP, Reuters / CÖ, ET

Related Posts

8 ton mesir macunu saçıldı

Mesir Macunu, 485’inci kez düzenlenen festival kapsamında Manisa’daki Sultan Camisi kubbe ve minarelerinden şifa niyetiyle saçıldı.

Diyarbakır’da refüje çarpan araç takla attı

Diyarbakır’da refüje çarpıp takla atan otomobil, otobüs durağına 10 metre kala durdu. Araçta sıkışan sürücü itfaiye tarafından çıkarılıp, hastaneye kaldırıldı.

Vatikan’daki “tarihi” fotoğrafın arka planı

Trump ve Zelenski, şubat ayında  Beyaz Saray’daki “felaket” toplantıdan bu yana ilk kez Papa Francis’in cenazesinde yüz yüze görüştü. Peki Vatikan’daki bu plansız toplantı hakkında neler biliniyor?

Kırıkkale’de otomobil dereye düştü

Kırıkkale’de bir otomobil dereye düştü. Kazada otomobil sürücüsü E.Ü. yaralandı.

60 kilo canlı inci kefali ele geçirildi

Van’da kaçak avlanan 60 kilo canlı inci kefali ele geçirildi.

MetroPOLL’den dikkat çeken ‘ekonomi’ anketi: AKP ve MHP seçmeni bile ikiye bölündü!

MetroPOLL Araştırma’nın kurucusu Özer Sencar, ‘Son zamanlarda ülkemizde ekonominin iyi mi kötü mü yönetildiğini düşünüyorsunuz’ sorusunun sorulduğu anket sonuçlarını paylaştı. Verilere göre katılımcıların yüzde 71,8’i kötü yönetildiğini düşünüyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir