Türkiye’de fırtına ve aşırı yağışlar: 2 kişi hayatını kaybetti, 50 kişi yaralandı, Ereğli’de batan geminin 12 mürettebatından haber alınamıyor
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, Türkiye genelinde meydana gelen aşırı yağışlar sonucu 2 kişinin hayatını kaybettiğini, 50 kişinin yaralandığını açıkladı. Yerlikaya, İzmir’e giden kuru yük gemisinin mendireğe çarparak batan 12 kişilik mürettebatından ise haber alınamadığını açıkladı.
Bakan Yerlikaya günün ilk saatlerinde Karadeniz Ereğli Kaymakamlığı’nda düzenlediği basın toplantısında, Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün 19 Kasım’da 29 şehirle ilgili turuncu uyarı verdiğini ancak gün içinde bu sayının 41’e kadar yükseldiğini söyledi.
Yerlikaya, aşırı yağışlar nedeniyle Diyarbakır’da ve Batman’da birer kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Yerlikaya, yaşamlarını yitirenlerin yakınlarına başsağlığı dileyen, 2 ilde yaralanan 50 kişiye de şifa diledi.
Yerlikaya, “Zarar gören araç sayımız 4 ilde 16 ve şu ana kadar 16 ilimizde 7 bin 17 görevli arkadaşımız var. 4 ilde 109 vatandaşımız yapılan ihbarlar üzerine arkadaşlarımız tarafından kurtarıldı” dedi.
Rusya’dan İzmir Aliağa Limanı’na yük taşıyan bir gemi fırtına nedeniyle Ereğli Limanı’na sığınmış, tekrar hareket eden gemiyle irtibat kısa süre sonra kesilmişti.
Bakan Yerlikaya, “Olumsuz hava ve deniz koşulları nedeniyle İzmir’e gitmek üzere limandan ayrılan Türk bayraklı ‘Kafkametler’ adlı kuru yük gemisi, sürüklenerek mendireğe çarpmak suretiyle batmıştır. Gemide bulunan 12 Türk mürettebat ile halen irtibat kurulamamıştır. Sahil Güvenlik Komutanlığı, Deniz Kuvvetleri, AFAD, Kıyı Emniyeti, jandarma, emniyet, itfaiye ekipleri hazır beklemektedir. Olumsuz hava koşullarının düzelmesiyle hemen arama kurtarma faaliyetlerine başlanacaktır” diye konuştu.
Dün öğlen Ereğli Limanı’nda bağlı bulunan Kamerun bayraklı “Pallada” isimli kargo gemisi de halatının kopması nedeniyle karaya oturmuş, gemide bulunan 13 mürettebat kurtarılmıştı. Kamerun bayraklı bir başka gemi de halatının kopması sonucu sürüklenmiş ve liman römorkörü tarafından 12 mürettebatıyla yedeğe alınarak kurtarılmıştı.
Meteorolojiden alınan tahminlerin, havanın sabah itibarıyla daha iyi olacağı yönünde olduğunu aktaran Yerlikaya, dün sabah erken saatlerde rüzgarın zaman zaman 74 nat, dalga boyunun 9 metreye ulaştığı ve görüşün 25 metreye düştüğü bilgisinin paylaşıldığını söyledi.
Bazı illerde eğitime bir gün ara verildi, kamuda çalışan hamile ve engelli personel idari izinli sayılacak
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), daha önce 17 il için turuncu, 16 il için sarı meteorolojik uyarı yapıldığını açıklamıştı. Sağanak yağış, kar ve fırtınanın etkili olması nedeniyle bazı il ve ilçelerde eğitime 1 gün ara verildi. Bugün kamuda çalışan hamile ve engelli personel ise idari izinli sayılacak.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nden alınan son bilgiler ve yapılan değerlendirmeler sonrası; Adıyaman, Batman, Bingöl, Bolu, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Hakkari, Karabük, Kastamonu, Sakarya, Tunceli, Şanlıurfa, Şırnak, Zonguldak ve iki il için daha turuncu; Ağrı, Ardahan, Bartın, Bilecik, Bitlis, Bursa, Elazığ, Erzurum, Kars, Kocaeli, Malatya, Mardin, Mersin, Muş, Siirt ve Yalova için ise sarı kodlu meteorolojik uyarı yapıldı.
Tüm bu illerde valilik, kaymakamlık ve il AFAD müdürlüklerine bilgilendirme yapıldığı, ekiplerin teyakkuz halinde olduğu, gelen ihbarlara süratle müdahale edildiği vurgulandı.
AFAD açıklamasında ayrıca sel, su baskını, yıldırım, heyelan, yerel dolu yağışı, çatı uçması, ağaç/direk devrilmesi, soba/baca zehirlenmeleri, buzlanma ve don olayları ile ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.
Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan; Turuncu kodlu uyarı: Hava durumunun tehlikeli olduğu, tahmin edilen meteorolojik hadisenin sıklıkla görülmediği, hasar ve kayıpların oluşmasının muhtemel olduğu, çok tedbirli olunması ve güncel meteorolojik koşullar ile tahminlerin takip edilmesi gerektiği, Sarı kodlu uyarı: Hava durumunun potansiyel olarak tehlikeli olduğu, tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmasa da, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli olunması gerektiği, anlamına geliyor. |
AFAD, 19 Kasım Pazar günü saat 21.40 itibarıyla, Türkiye genelinde aşırı yağışlar ve fırtına sonucu 1336 ihbar alındığını açıkladı.
Açıklamada uyarı verilen illerde kuvvetli yağışın sebep olabileceği ani sel, su baskını, yıldırım, dolu yağışı gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği vurgulandı.
Olumsuz hava koşulları nedeniyle Zonguldak, Bolu ve Batman ile Düzce, Karabük, Sakarya, Sinop, Diyarbakır, Bingöl, Bartın’ın bazı ilçeleri ve İstanbul’un Şile ilçesinde eğitime 1 gün ara verildi.
Zonguldak Karadeniz Ereğli K2 Tipi Ceza İnfaz Kurumu, su seviyesinin yükselmesi nedeniyle boşaltıldı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, hükümlülerin güvenlik nedeniyle yakın kurumlara nakledildiğini açıkladı.
Bolu’da kar yağışı etkisini sürdürüyor. Anadolu Otoyolu’nun Bolu Dağı Tüneli ve Viyadükler mevkisinde de yoğun kar yağışı sonrası kayan veya kış lastiği bulunmadığı için yavaş ilerleyen araçlar nedeniyle otoyolda aksamalar yaşanıyor.
Riskler neler, nasıl önlem alınabilir?
Oluşması muhtemel riskler arasında ani sel, su baskını ve ulaşımda aksamalar olduğu belirtildi.
Meteoroloji’nin şiddetli yağış ve sellerden korunmaya dair rehberini buradan inceleyebilirsiniz.
Sert rüzgarların ise ağaçları yıkma, çatıları sökme, tabelaları uçurma, inşaat iskelelerini yıkma, TIR ve motosiklet gibi ulaşım araçlarını devirmesi mümkün.
MGM’nin fırtınadan korunma rehberini de buradan inceleyebilirsiniz.
Eylül ayında İstanbul ve Kırklareli’nde yoğun yağışlar sonrası meydana gelen sellerse sekiz kişi hayatını kaybetmişti.