Uzmanı uyardı: ‘Kolon kanseri genç nüfusta da belirgin şekilde artıyor’

Kolon Kanseri Gençler Arasında Artıyor: Bilinçlenme ve Erken Teşhis Önemli!

Kolon kanseri dünyada en yaygın üçüncü kanser türüdür. Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Meltem Ergün, yaklaşık 900 bin kişinin bu hastalıktan hayatını kaybettiğini vurguluyor. İstatistiklere göre her iki cinsiyet için önemli bir sorun olan kolon kanserlerinin, 40 yaş altındaki kişilerde görülme ivmesinin artması endişe verici boyutlara ulaştığını belirtiyor.

Gençler Risk Altında

Amerikan Kanser Derneği’nin Mart 2024 raporundan veriler aktaran Prof. Dr. Ergün, bu hastalığın gençler arasında da artış gösterdiğini belirtiyor. 40’lı, 30’lu hatta 20’li yaşlardaki kişileri etkileyen kolorektal kanser, her beş yeni bağırsak kanseri vakasından birinin gençlerde teşhis edildiğini ortaya koyuyor. Bu durum, genç nüfus arasında kolon kanseri vakalarının belirgin bir şekilde arttığını göstermektedir.

“Amerikan Kanser Derneği Tarama Yaşını 45’e Düşürmüş”

Özellikle 50 yaş altı erkeklerde kansere bağlı ölümlerin artması, 2018’de Amerikan Kanser Derneği’ni 45 yaş altındakilere yönelik tarama yaşını düşürmeye yönlendirdi. Prof. Dr. Ergün, düzenli taramaların kolorektal kanserin erken teşhisi veya önlenmesinde kritik olduğunu vurguluyor. Artık 20’li ve 30’lu yaşlardaki kişilerde sık sık teşhis edilen bu hastalık, farkındalığın erken yaşlarda olması gerektiğini gösteriyor.

Kırmızı Bayrak Kaldıracak Belirtiler

Özellikle 50 yaş altı kişileri hedef alan bilimsel bir inceleme, erken yaşlardaki kolorektal kanserli hastalarda en yaygın belirtilerin dışkıda gizli kan, karın ağrısı, kansızlık ve değişen bağırsak alışkanlıkları olduğunu gösteriyor. Bu tür belirtiler gençlerde başka sağlık sorunlarıyla karıştırılabiliyor ancak erken teşhis önemli.

Kolon Kanseri Gençlerde Neden Artıyor?

Gençlerdeki kolon kanseri artışının obezite, hareketsiz yaşam tarzı, batı tarzı beslenme, aşırı şeker tüketimi ve çevresel faktörlerden kaynaklandığı belirtiliyor. Yüksek kırmızı et ve işlenmiş gıda tüketimi ile alkol kullanımı da riski artırıyor. Bilinçlenme, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve kontroller önemli.

Taramalara Ne Zaman Başlanmalı?

Kolon kanseri erken evrelerde belirti vermediği için düzenli taramalar önemli. Prof. Dr. Ergün, risk altındaki kişilere düzenli tarama testleri yapılması gerektiğini vurguluyor. Kalın barsak kanseri olanların birinci dereceden yakınlarına hastalığın başladığı yaşın 10 yıl öncesinden taramalara başlanması gerekiyor.

Related Posts

Gençsin ama risk altındasın, bu belirtiye dikkat!

Kardiyoloji Uzmanı Dr. Onur Yıldırım, hipertansiyonun yalnızca yaşlıları değil, genç bireyleri de tehdit ettiğini vurguladı. 40 yaş altındaki bireylerde hipertansiyon oranının yüzde 9 ila 22 arasında değiştiğini belirtti.

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Pişirmek, yiyeceklerdeki vitaminleri öldürüyor mu?

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Somon sanılıyordu ama değil! İşte sütten daha fazla kalsiyuma sahip olan balık

Süt ve süt ürünleri, yıllardır kalsiyumun birincil kaynağı olarak kabul ediliyor. Oysa beslenme uzmanları, kemikleriyle birlikte tüketilebilen balıkların çok daha yüksek oranda kalsiyum içerdiğine dikkat çekiyor. Beslenme uzmanı Júlia Farré de listenin başını çeken balığı açıkladı.

1500 bilim insanı Antalya’da kongrede buluştu

Antalya’da bu yıl 1500 bilim insanının katılımıyla 4’üncü düzenlenen “Ulusal Dahiliye Kongresi”nde yapay zekadan kronik rahatsızlıklara kadar birçok önemli konu ele alınıyor. Dahiliye Uzmanları Derneği Başkanı Prof. Dr. Seyit Uyar: “Yapay zeka çok hızlı ilerliyor. Bugün biz de artık yapay zekayı kullanıyoruz, kendimizi bunun dışında tutamayız. Klinikte karar verirken, hastalara yaklaşırken de çok kolay ulaşılabilir, güzel sonuçlar veriyor. Kongrede bunu da önemsedik” açıklamasında bulundu.