Rusya’da ‘Zafer Günü’: Onlarca ülkenin askerleri caddeleri, uçaklar ise göğü kapladı

Rusya, Zaferin 80. Yıldönümünü Coşkuyla Kutladı

Rusya, Nazi Almanyası’na karşı kazanılan zaferin 80. yıldönümünü coşkulu bir şekilde Kızıl Meydan’da düzenlenen büyük bir askeri geçit töreniyle kutladı.

Jet uçaklarının gökyüzünü kırmızı, beyaz ve mavi renklere boyadığı kutlamalar sırasında tanklar caddelerde ilerledi, ordular ise sokaklarda coşkuyla yürüdü.

Üç yıldır devam eden savaşın gölgesinde gerçekleşen kutlamalara, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılarak birlikte geçit törenini izledi.

Çin’e Teşekkür

Putin ve Şi, diğer birçok ülke lideriyle birlikte Lenin Mozolesi önünde yer aldı. Putin, Sovyetler Birliği’nin savaştaki rolünün değerinin küçümsenmeyeceğini vurguladı ve aynı zamanda Batılı müttefiklerin katkısını da takdir ettiklerini belirtti.

Putin, yaptığı konuşmada, “Sovyetler Birliği, düşmanın en şiddetli darbelerine karşı direndi. Müttefik orduların askerlerine, direnişçilere, Çin halkının cesaretine ve barış için mücadele eden herkese minnettarız,” dedi.

Putin, Batı’ya doğrudan eleştiri yapmaktan kaçınırken Ukrayna’daki savaşa sadece dolaylı olarak değindi.

Putin’in Takdir Ettiği Askerler

Kızıl Meydan’a konuşlanan 11 binden fazla asker arasında Ukrayna’da görev yapmış birliklerin yanı sıra Çin, Vietnam, Azerbaycan ve Kuzey Kore’den de askerler bulunmaktaydı.

Putin, Kuzey Kore’den gelen subayların ellerini bizzat sıkarak, Kuzey Kore askerlerine “Kursk bölgesinden gelen fedakarlıkları için” teşekkür etti.

Bu yıl ilk kez dronlar, tanklar ve nükleer başlık taşıma kapasitesine sahip Yars füzeleri geçit töreninde yer aldı.

Moskova’ya yönelik büyük bir saldırı olmamasıyla birlikte Putin’in duyurduğu 72 saatlik ateşkes devam etti. Ancak Belgorod bölgesinde bir hükümet binası İHA’lar aracılığıyla hedef alındı.

Savaşta Milyonlarca Kayıp

Sovyetler Birliği, İkinci Dünya Savaşı sırasında 27 milyon yurttaşını kaybederken bu sayı arasında Ukrayna’dan gelen milyonlarca kayıp da bulunmaktaydı.

Hitler’in intiharının ardından Sovyet bayrağı 1945’te Reichstag binasına çekilmişti, bu olay zaferin sembolü olarak kabul edilmektedir.

1937-1945 yılları arasındaki Japonya ile savaşta Çin’in kayıplarının 35 milyonu bulduğu Çin Komünist Partisi kaynakları tarafından açıklandı.

Related Posts

Kimse beklemiyordu, Teksas 2 saatte sular altında kaldı: 25 kız çocuğu sele kapıldı

Teksas’ta aniden bastıran sağanak, iki saat içinde kenti yok etti. En az 24 kişi hayatını kaybetti, kız çocuklarının kaldığı bir yaz kampında 25 kişi kayboldu. Yetkililer bölgede “sınırsız kaynakla” arama kurtarma başlattı.

Nakit para yok sandılar, ATM tuzağına düştüler! Uzmanlardan kritik uyarı

Almanya’da ATM’den para çekmek isteyen vatandaşlar, cihazın para vermediğini sanarak uzaklaştı. Oysa gerçek çok daha sinsi çıktı: Dolandırıcılar, ATM’lere gizli düzenek kurarak paraları saniyeler içinde çekti.

Gazze’yi işgal planı ortalığı karıştırdı! İsrail kabinesi birbirine girdi

İsrail kabinesinde Gazze’nin kuzeyinin işgali için büyük tartışma çıktı. Netanyahu ve Genelkurmay Başkanı Eyal Zamir Filistinlilerin zorla yerinden edilmesi planı sebebiyle çok sert tartıştı.

24 saatlik nöbet: Hindistan’da mahsur kalan jetin sırrı ne?

Hindistan’daki bir havaalanında yaklaşık üç haftadır mahsur kalan İngiliz savaş uçağı, hem merak konusu oldu hem de bu kadar modern bir uçağın nasıl günlerce yabancı bir ülkede kalabildiğine dair soru işaretleri oluşturdu.

Belediye Başkanı isyan etti: ‘Şehir merkezine geliyor çaresiziz’

İzmir Ödemiş’te evleri ve hayvanları yanan vatandaşlar sinir krizi geçirdi. Ödemiş Belediye Başkanı Turan, ‘Ne yapacağımızı bilmiyoruz, Tüm yetkililere acil çağrıda bulunuyoruz’ ifadelerini kullandı.

Kremlin’den Putin ve Trump görüşmesine ilişkin açıklama

Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Yuriy Uşakov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile ABD Başkanı Donald Trump arasında gerçekleşen telefon görüşmesinin yaklaşık bir saat sürdüğünü bildirdi. Uşakov, Trump’ın Ukrayna’daki askeri harekatın hızla sona …