Türkiye Sıfır Atık’la dünyaya örnek oluyor

PELİN AYKIN İstanbul – Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleşen programda yer alan BM Habitat’ın İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif, Türkiye Belediyeler Birliği Başkanı Yücel Yılmaz ve BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı (UN SDSN) Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Atabarut, Milliyet’e konuştu.

‘Yönümüzü yeşil enerjiye çevirdik’ 

Türkiye Belediyeler Birliği ve Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yücel Yılmaz:

Yönümüzü yeşil enerjiye çevirdik. Balıkesir’de şehir içi ulaşımda sıkıştırılmış doğal gazla çalışan otobüslerimizi devreye aldık. Kapalı pazar yerleri ve belediye hizmet binalarımızın üzerlerine güneş enerji santralleri kuruyoruz. 

Sıfır Atık, tüm dünyada yankı buldu. Ekinlik Adası’nı Türkiye’nin ilk atıksız adası yaptık.

İstanbul’da iş birliği

BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Tamer Atabarut: 

İstanbul, iklim krizi ve doğal afetlere henüz hazırlıklı değil. Altyapıyla ilgili dönüşümler gerçekleşmesi gerekiyor. Bu sadece iş birliğiyle gerçekleşebilir. 

Dünyada en fazla konuşulan konu enerji dönüşümü. Türkiye bu konuda avantajlı bir konumda. 

Sıfır Atık Projesi hareketiyle ciddi bir dönüşüm oldu. Vatandaşlarda ciddi bir farkındalık oldu. 

Teknolojik önlemler

BM Habitat’ın İcra Direktörü Maimunah Mohd Sharif:

First Lady Emine Erdoğan’ın Sıfır Atık konusundaki liderliği dünyaya örnek olmalı. Okul çocuklarından, kadınlara, binaları yapanlardan tasarımcılarına ve materyal üreticilerine kadar pek çok kişinin projeye katılımını sağladı.

İstanbul sürdürülebilir şehir olabilmesi için “akıllı şehir” konseptine geçmeli. Küresel ısınmaya bağlı sel gibi felaketler veya deprem riskine karşı alınacak önlemlerde teknoloji çok önemli. Bu sorunlara yönelik çözümlerde teknolojinin daha fazla kullanıldığı Japonya’ya bakılmalı.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir